Waarom naar Zicht op de Toekomst?

Hebben jouw ouders vaak ruzie met elkaar? Heb je het gevoel dat er niet naar jou geluisterd wordt? Maak jij je zorgen om hoe het gaat met je vader, moeder, broer, zus? Moet je erg wennen aan de nieuwe situatie waarbij je in twee verschillende huizen woont? Mis jij je vader als je bij je moeder bent en je moeder wanneer je bij je vader bent?

Dit zijn allemaal vragen waar kinderen met gescheiden ouders vaak mee rondlopen. Hier kun jij je zorgen om maken en deze zorgen kunnen je afleiden van de leuke dingen, goede cijfers halen op school, afspreken met vrienden, etc. Zicht op de Toekomst vindt het belangrijk dat jij een plek hebt waar jij je zorgen kan delen. Daarnaast hebben we jouw mening nodig over de situatie om je ouders te kunnen helpen bij het leren communiceren met elkaar over zaken die gaan over jou. 

Wat gaan we doen?

Samen gaan we gesprekken voeren en oefeningen doen die te maken hebben met:

– Wie jij bent als persoon.

– Welke personen, dieren of spullen jij door de scheiding mist in jou leven.

– Hoe je in contact kunt blijven met je moeder, vader, broer(s), zus(sen), andere familieleden.

– Welke zorgen bij jou horen waar jij iets aan kunt doen en welke zorgen van iemand anders zijn. 

Wanneer het nuttig is nodigen we je vader, moeder, broer(s), zus(sen), andere familieleden of andere mensen die je vertrouwt uit om aan te sluiten bij een gesprek. Veel onderwerpen heb je misschien nooit durven bespreken, maar het kan veel rust geven als zaken worden uitgesproken tegen de mensen die ermee te maken hebben. Hier ga ik je bij helpen. 

6 dingen die belangrijk zijn om te weten

  1. De wet zegt dat je twee ouders hebt en je hebt het recht met beide contact te hebben. We hebben ons te houden aan de wet.
  2. Voor jouw veiligheid kan het betekenen dat wij moeilijke informatie die je hebt gedeeld, delen met je ouders. Hier wordt jij altijd over ingelicht.
  3. Hoe moeilijk het ook is, we gaan praten en werken over je verdriet en zorgen.
  4. Je bent meer dan een kind van ouders die zijn gescheiden.
  5. Iedereen heeft zijn eigen waarheid en elke waarheid mag verteld worden.
  6. Jij moet verder met je vader en je moeder daarom is het belangrijk dat je zelf aan ze vertelt wat jou helpt in contact met hen. 

Wie is Colinda?

Hi, ik ben Colinda Kroon-Berendsen. Ik ben getrouwd en moeder van een dochter en zoon. Bij Zicht op de Toekomst ben ik een kindtherapeut die de kinderen vanaf 10 jaar spreekt. Samen met jou ga ik het hebben over de scheiding van je ouders. Wij gaan ontdekken met welke zorgen je zelf aan de slag kunt en welke zorgen eigenlijk van iemand anders zijn. We gaan samen aan de slag met hoe jij je zorgen en ideeën kunt delen met je gezinsleden, omdat jij met hen in de toekomst verder moet.